Ο τριτογενής τομέας στη Βαυαρία

Το ΑΕΠ της Βαυαρίας ανήλθε το 2019 σε 633 δις ευρώ, καταλαμβάνοντας την 2η θέση μεταξύ των γερμανικών κρατιδίων (μετά από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία με 711 δις ευρώ), ενώ το ΑΕΠ κατά κεφαλή, σε τρέχουσες τιμές, έφτασε τα 48.320 ευρώ.

Η Βαυαρία είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά περιοχές της Γερμανίας αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης. Ο κύκλος εργασιών του μεταποιητικού τομέα στη Βαυαρία ανέρχεται σε 382 δις ευρώ και καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη Γερμανία, με δεύτερη τη Βάδη Βυρτεμβέργη όπου φθάνει τα 370 δις ευρώ. Η βιομηχανία χαρακτηρίζεται από υψηλό δείκτη εξωστρέφειας και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ του κρατιδίου αγγίζει το 27,3%, ήτοι 4,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο της ΟΔΓ (23,1%).

Ο τριτογενής τομέας παραμένει ωστόσο ο σημαντικότερος στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, τόσο σε όρους προστιθέμενης αξίας, όσο και από πλευράς αριθμού απασχολουμένων. Το διάγραμμα που ακολουθεί απεικονίζει τη διάρθρωση σε επιμέρους κλάδους και τομείς του ΑΕΠ και της απασχόλησης στη Βαυαρία.

Ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά τομείς οικονομικής δραστηριότητας

Απασχολούμενοι ανά τομέα και κλάδο οικονομικής δραστηριότητας

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ήμισυ σχεδόν των δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα συνδέεται στενά με επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου. Πράγματι, η βαυαρική βιομηχανία χαρακτηρίζεται από την οργανική της διασύνδεση με εταιρείες παροχής υπηρεσιών, τόσο σε επίπεδο ανάθεσης σε εξωτερικούς παρόχους τμημάτων της παραγωγικής διαδικασίας (λογιστική διαχείριση, CAD, διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού), όσο και συνοδευτικών υπηρεσιών και παροχών, οι οποίες προωθούν και πλαισιώνουν τα παραγόμενα αγαθά (συντήρηση, χρηματοδότηση, εκπαίδευση).

Καθοριστικό ρόλο στον τριτογενή τομέα διαδραματίζουν οι δραστηριότητες παροχής τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις (εμπειρογνωμόνων, τεχνικών συμβούλων, μηχανικών πληροφορικής και επικοινωνιών, φοροτεχνικών, ορκωτών λογιστών, νομικών συμβούλων, χρηματοοικονομικών συμβούλων, εταιρειών leasing, ειδικών σε θέματα επικοινωνίας και διαφημιστικής προβολής).

Τρεις κλάδοι διακρίνονται ιδιαίτερα για τη συμβολή τους στην παραγόμενη προστιθέμενη αξία του τριτογενούς τομέα. Στον κλάδο υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών κυριαρχεί, αναμφίβολα, ο πολυεθνικός κολοσσός SAP που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών λογισμικού προς επιχειρήσεις, υπάρχουν όμως και εκατοντάδες μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα ITC που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία και αξιόλογη παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Υπολογίζεται, ότι στο συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιούνται 20.000 βαυαρικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 300.000 εργαζόμενους. Οι σημαντικότεροι κλάδοι είναι του λογισμικού και της μικροηλεκτρονικής, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη άνθηση παρουσιάζουν οι κλάδοι ψηφιοποίησης της παραγωγής, τεχνητής νοημοσύνης, κυβερνοασφάλειας, ηλεκτρονικής υγείας, διαδικτύου των πραγμάτων και ψηφιοποίησης στον τομέα της ενέργειας.

Ο κλάδος ITC αποτελεί συνεπώς βασικό πυλώνα της βαυαρικής οικονομίας και επιταχύνει την αποτελεσματική διάχυση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας σε όλο τον παραγωγικό ιστό του κρατιδίου. Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου, όπως IBM, Microsoft, Google, Huawei αλλά και μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι (BMW, Audi, Siemens) έχουν αναπτύξει στη Βαυαρία και ιδιαίτερα στο Μόναχο εκτεταμένη παραγωγική και ερευνητική δραστηριότητα, καθιστώντας τη Βαυαρία έναν από τους σημαντικότερους κόμβους υψηλής τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη Βαυαρία ενεργοποιείται ένα ιδιαίτερα δραστήριο cluster τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής (cluster Informations- und Kommunikationstechnik), το οποίο έχει ενσωματωθεί από το 2016 στο Zentrum.Digitalisierung.Bayern (ZD.B) και λειτουργεί ως ανοικτό δίκτυο με 700 περίπου ενεργά μέλη, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ασχολούνται με λογισμικό και έχουν σημαντική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο.

Η Βαυαρία κατέχει τα πρωτεία στον τομέα αυτό στη Γερμανία και μια περίοπτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ψηφιοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος για τη βαυαρική βιομηχανία. Όπως απεικονίζεται στα διαγράμματα που ακολουθούν, υπολογίζεται ότι το 6% των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Μόναχο δραστηριοποιούνται στον κλάδο ΤΠΕ, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 7% του κύκλου εργασιών και το 8% της συνολικής απασχόλησης (αναλυτικότερο σημείωμα του Γραφείου μας για τον τομέα ΤΠΕ θα αποσταλεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα).

Σύγκριση περιοχών Μονάχου, Βερολίνου, Αμβούργου και ευρύτερης περιοχής Φρανκφούρτης-Ρήνου

Κύκλος εργασιών επιχειρήσεων στον τομέα υπηρεσιών πληροφορικής

Εξίσου σημαντικό ρόλο στη βαυαρική οικονομία κατέχει ο χρηματοοικονομικός, τραπεζικός και ασφαλιστικός κλάδος. Υπενθυμίζουμε, ότι η Βαυαρία υπήρξε ιστορικά το λίκνο της σύγχρονης κεφαλαιαγοράς. Η πρώτη τράπεζα παγκοσμίως ιδρύθηκε το 1486 από τον οίκο Fugger στο Augsburg, ενώ από το 1540 λειτούργησαν στο Augsburg και τη Νυρεμβέργη οι πρώτες οργανωμένες κεφαλαιαγορές, αλλά και οι πρώτες μεγάλες εμποροπανηγύρεις που αποτέλεσαν τον πρόδρομο των σημερινών Διεθνών Εκθέσεων.

Σήμερα, το Μόναχο διαθέτει το τρίτο σε μέγεθος Χρηματιστήριο στη Γερμανία, το οποίο ειδικεύεται στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αποτελεί επίσης το δεύτερο, μετά τη Φρανκφούρτη, τραπεζικό κέντρο και είναι η έδρα μεγάλων ομίλων όπως του Hypovereinsbank (HVB) Group.

Η Βαυαρία αποτελεί επίσης το μεγαλύτερο κέντρο στη Γερμανία εταιρειών ασφάλισης και αντασφάλισης και συναφών υπηρεσιών και είναι η έδρα εταιρειών που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς αγορές όπως ο όμιλος Allianz, η HUK-Coburg, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών νομικής κάλυψης D.A.S, η οποία συγχωνεύτηκε το 2015 με τον όμιλο Ergo Versicherungen AG, ο όμιλος αντασφάλισης Münchner Rück που ιδρύθηκε το 1880 στο Μόναχο και ανέλαβε να διαχειριστεί τις χρηματοοικονομικές επιπτώσεις του μεγάλου σεισμού στο San Francisco το 1906.

Τα μέσα ενημέρωσης, η ραδιοτηλεοπτική παραγωγή και οι εκδοτικοί οίκοι αποτελούν τον τρίτο σημαντικότερο κλάδο στον τριτογενή τομέα. Η Βαυαρία, μαζί με την αντίζηλο της Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, φιλοξενούν τα σημαντικότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το ProSiebenSat.1 Media AG, που διαδέχτηκε τον όμιλο Kirch και απασχολεί περίπου 7.500 υπαλλήλους, το Kabel Deutschland που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος καλωδιακής τηλεόρασης στη Γερμανία, τον πάροχο δορυφορικής τηλεόρασης Astra Deutschland GmbH, που μετέφερε το 2006 την έδρα του από το Eschborn στο προάστιο του Μονάχου Unterföhring, και την εταιρεία εκπομπής και υπηρεσιών ψηφιακού σήματος SES Plattform Services.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί παραγωγοί είναι κατά κύριο λόγο εγκατεστημένοι στην πόλη του Μονάχου, όπου λειτουργούν 20 ραδιοφωνικοί και 30 τηλεοπτικοί σταθμοί, ο δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης Bayerischer Rundfunk, πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης, το κανάλι τηλεοπτικών αγορών Home Shopping Europe 24 (HSE24), καθώς και θυγατρικές των δύο διεθνών τηλεοπτικών δικτύων Discovery Networks και Sony Pictures TV.

Στην πρωτεύουσα του κρατιδίου δραστηριοποιούνται εξάλλου 1.200 εταιρείες κινηματογραφικής παραγωγής που απασχολούν πάνω από 9.000 τεχνικούς και υπαλλήλους, ενώ τα στούντιο της Bavaria Film συγκαταλέγονται αναμφισβήτητα στα σημαντικότερα της Ευρώπης.

Στον εκδοτικό τομέα, το Μόναχο καταλαμβάνει σε παγκόσμια κλίμακα τη δεύτερη θέση μετά τη Νέα Υόρκη. Περισσότεροι από 200 εκδοτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων ο Langenscheidt (λεξικά) που ανήκει πλέον στον όμιλο Klett Gruppe, το C.H. Beck (νομικά βιβλία και εγχειρίδια), δημοσιεύουν κάθε χρόνο 15.000 περίπου τίτλους. Στο χώρο του Τύπου, το Μόναχο είναι η έδρα της Süddeutsche Zeitung, μίας από τις μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες, του περιοδικού Focus και των εκδόσεων Burda που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα εκδόσεων ποικίλης ύλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *