Τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού SARS-CoV-2της βαυαρικής εταιρείας GNA Biosolutions

Στις 23 Δεκεμβρίου ο ομοσπονδιακός Οργανισμός για φαρμακευτικά και ιατρικοτεχνολογικά προϊόντα (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte – BfArM) ενέκρινε τον διαγνωστικό έλεγχο ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, τον οποίο ανέπτυξε η βαυαρική εταιρεία GNA Biosolutions GmbH (έδρα: Μόναχο, Biotech-Cluster Martinsried) και φέρει την ονομασία «GNA Octea».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Βαυαρίας, ο ανωτέρω διαγνωστικός έλεγχος βασίζεται στη μοριακή μέθοδο ανάλυσης (PCR) και είναι εξίσου γρήγορος με τα rapid test ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού, ωστόσο σημαντικά πιο αξιόπιστος (ευαισθησία: 96.7%, ειδικότητα: 100%). Ο χρόνος που απαιτείται, από τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος μέχρι και την έκδοση του αποτελέσματος του ελέγχου υπολογίζεται σε 40 λεπτά.

Επιπρόσθετα, ο διαγνωστικός έλεγχος κορωνοϊού «GNA Octea» δύναται να ολοκληρωθεί επιτόπου, στον χώρο της δειγματοληψίας, δεδομένου ότι ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός καταλαμβάνει μόλις την επιφάνεια ενός μικρού τραπεζιού (κινητή εργαστηριακή μονάδα), χωρίς να είναι απαραίτητη η αποστολή των δειγμάτων στο εργαστήριο, ενώ ο έλεγχος θα κοστίζει λιγότερο από 20 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες είναι αναρτημένες στον διαδικτυακό ιστότοπο της εταιρείας: https://gna-bio.com/products/.

Ο υπουργός Οικονομίας H. Aiwanger χαιρέτισε την ανωτέρω εξέλιξη και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το υψηλό επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο του κλάδου της βαυαρικής βιοτεχνολογίας, ανακοίνωσε δε την εξασφάλιση δικαιώματος προαίρεσης για την προμήθεια 1.000 συσκευών ελέγχου και ενός εκατ. διαγνωστικών τεστ. Από τα μέσα Ιανουαρίου 2021 προγραμματίζονται σε βαυαρικές κλινικές 60.000 έλεγχοι με 6 κινητές μονάδες, κατά τους οποίους θα εξετασθεί η επιχειρησιακή δυνατότητα του τεστ «GNA Octea». Σημειώνεται, ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας GNA Biosolutions επιδοτήθηκε από τη βαυαρική κυβέρνηση για την ανάπτυξη του ανωτέρου διαγνωστικού ελέγχου με 8 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα καινοτόμα προϊόντα εξελιγμένων γρήγορων τεστ PCR έχουν αναπτυχθεί και από άλλες γερμανικές εταιρείες, όπως από τη νεοφυή εταιρεία Spindiag GmbH (Βάδη Βυρτεμβέργη) με την ονομασία «Rhonda» και με άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος σε όλη την ΕΕ. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GNA Biosolutions GmbH, κος. Federico Bürsgens, η εταιρεία προτίθεται να υποβάλει τον Μάρτιο 2021 αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας του «GNA Octea» σε επίπεδο ΕΕ.

Στην παρούσα συγκυρία έξαρσης των περιστατικών κορωνοϊού στη Γερμανία και εν μέσω αυστηρών περιοριστικών μέτρων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, το νέο αυτό προϊόν αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την παρακολούθηση της διασποράς της πανδημίας με τη διενέργεια περισσότερων ελέγχων με γρήγορο, αξιόπιστο και οικονομικό τρόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *